Waarom WordPress updaten handwerk blijft

18 augustus 2020

Auto-updates van WordPress

Op 11 augustus 2020 is WordPress versie 5.5 uitgebracht. In deze nieuwste versie van WordPress is het mogelijk om themes en plugins automatisch te laten updaten zodra er een nieuwe versie van het theme of de plugin beschikbaar is. Handig zou je denken, want dan heb je daar geen omkijken meer naar.

Hieronder vertel ik je waarom updaten in de meeste gevallen toch echt handwerk blijft.

Sinds  WordPress 3.7 werden kleine updates en beveiligingsupdates van WordPress al automatisch uitgevoerd. Vanaf nu kun je er voor kiezen om ook themes en plugins automatisch te laten updaten.

De automatische update voor themes en plugins staat niet al automatisch aan. Je moet dit zelf aan zetten.
Dit doe je door in het WordPress dashboard aan te geven welke plugins en welke themes je automatisch wilt laten updaten.
Voordat je nu heel enthousiast overal deze functie aanzet wil ik je hier iets vertellen over de voor- en nadelen van  automatisch updaten.

Voordeel

Je hebt er geen omkijken naar

WordPress website die maanden lang niet worden geupdate hebben een groter risico om gehackt te worden door verouderen en daardoor onveilige plugins of themes. Daarom is het belangrijk om er voor te zorgen dat je website zoveel mogelijk up-to-date is.
De nieuwe auto-update functie kan daarbij helpen.

Nadelen

Bij een automatische update zie je het niet direct als er iets mis is gegaan

Bij een automatische update krijg je een e-mail dat er een update is uitgevoerd. Maar misschien heb je dan niet direct tijd om te controleren of je website nog goed functioneert, én wanneer dat niet zo is het probleem op te lossen.

Bij een automatische update wordt er geen back-up gemaakt van je website

Wanneer je altijd handmatige back-ups maakt van je website kan het zijn dat je geen recente back-up voorhanden hebt wanneer een automatische update plaats vindt.
In een eerder bericht heb ik al eens uitgelegd hoe je het beste je WordPress website kunt updaten. In dat bericht leg ik ook uit dat het belangrijk is dat wanneer je updates uitvoert, je altijd eerst een back-up maakt van je website en database.
Waarom is het nou zo belangrijk om eerst een back-up te maken?

Het belang van een back-up

Bij het automatisch updaten van je website kunnen er een aantal dingen mis gaan:

  1. Een plugin werkt niet goed samen met een andere plugin of met een WordPress theme waardoor je website niet meer goed functioneert.
  2. Het kan voorkomen dat een automatische update van een plugin of theme niet volledig wordt uitgevoerd, waardoor de plugin of het theme niet meer goed werkt en je website niet meer goed functioneert.
  3. Wanneer je een aanpassing hebt gedaan aan de code van een plugin of theme dan wordt deze overschreven bij een automatische update.

Wanneer je een back-up hebt van je website en database kun je altijd het probleem herstellen door de oude back-up terug te zetten.

Conclusie

Voor informatieve websites waarop de content niet veel veranderd en waarvan het niet erg is als ze even uit de lucht zijn als een update niet goed verloopt, zou je automatische updates van plugins en themes aan kunnen zetten. Het risico dat zo’n website gehackt wordt is groter en weegt zwaarder dan het risico dat de website een paar dagen uit de lucht is.

Voor meer uitgebreidere website die vaker gebruikt worden en waarvan het belangrijk is dat ze niet uit de lucht zijn zou ik adviseren altijd de updates handmatig uit te voeren. Je ziet dan direct of een update problemen geeft en komt dan niet voor onaangename verrassingen te staan.
Je kunt beter zien wat er mis gaat en ingrijpen door een back-up terug te zetten als het echt goed mis gaat.

Help!

Wil je n.a.v. bovenstaande informatie dat ik je ergens mee help? Neem dan contact met mij op:

info@dianabrandt.nl
06-15028063